Over moonshine, de drooglegging en NASCAR

De drooglegging

Het verhaal rond moonshining zien we tegenwoordig terug komen in allerlei documentaires, films, series en verhalen. Het begint allemaal bij de drooglegging van Amerika, de periode waarin een verbod werd ingesteld op de verkoop en consumptie van alcoholische dranken. De vraag naar drank bleef echter groot, waardoor er met name in de bossen van de zuidelijke staten illegale stokerijen opdoken. In deze zelfgebouwde hutten vond je de oude mannen met baarden en slechts een paar tanden in hun mond zoals we deze kennen uit de films. In deze hutjes bevonden zich ook enorme stapels glazen potten met drank en zelfgebouwde koperen ketels waarmee gestookt werd. De potten moonshine werden verstopt in snelle opgevoerde auto’s en door moonshine runners , jonge brutale drankrunners, vervoerd naar de dorpen en steden. De staat zette alles op alles om deze dappere jongens te pakken, maar de politieauto’s waren te traag om de jongens met hun sportieve rijstijl en opgevoerde motoren bij te kunnen houden.

Tijdens de drooglegging moest men echter meer moeite doen om te kunnen genieten van deze drank. De drooglegging zorgde voor de opkomst van zogenaamde speakeasies, geheime kroegen met verborgen deuren en wachtwoorden om binnen te kunnen komen. Mocht de politie binnenvallen was er altijd een geheime vluchtroute om iedereen door naar buiten te leiden.

De drank die in deze tijd gestookt werd is te beschrijven als een flinke trap onder je kont. De sfeer van illegaliteit en risico proef je terug in elke slok. Dit is precies de sfeer die Hillbillys Moonshine vandaag de dag terugbrengt. De kennis en ervaring van echte moonshiners, in samenwerking met stooktechnieken uit deze tijd zorgen voor de authentieke smaak van Hillbillys Moonshine. Net als vroeger wordt onze drank afgevuld in de bekende glazen potten, maar heeft het houten hutje in de bergen van de Verenigde Staten plaats gemaakt voor een verborgen locatie in een klein dorpje in Nederland. Hetzelfde gevoel, dezelfde smaakbeleving, maar tegenwoordig bezorgd tot aan je voordeur.

NASCAR Racing

Na de drooglegging kenden veel van de zuidelijke staten nog een periode van depressie en grote werkeloosheid. De oogsten mislukten en veel jongeren kwamen zonder werk te zitten. De jongeren hadden echter nog één lichtpuntje in deze periode; hun auto. Uren aan bloed, zweet en tranen stopten ze in hun wagens, voor hen de enige uitweg naar een beter leven. Door races in de omgeving werden deze jongens betere rijders en vielen ze op bij de stokers. Aangezien in enkele dorpen ook na de drooglegging nog geen drank verkocht mocht worden was er een behoefte aan vervoerders. Jouw volledige passie kun je nu kwijt in jouw nieuw verworven baantje; jij en je auto zijn ervoor gemaakt om de politie te ontwijken en als dit niet lukt ze eruit te rijden. In de avond rijdt je met gedimde lichten in je opgevoerde auto over landweggetjes om de illegaal gestookte potten drank te vervoeren. De vering werd vaak aangepast om met een lading van honderd liter drank tegen de hobbelige wegen op te kunnen. Ook werden soms de remlichten uitgeschakeld om de politie bij een achtervolging voor een bocht om de tuin te leiden. Technieken die regelrecht uit een James Bond film lijken te komen werden ingezet; van rookgordijnen tot emmers spijkers die over de weg werden gegooid. De coureurs waren soms pas 14 jaar oud.

Deze getunede auto’s met brullende V8 motoren waren de aanleiding voor het ontstaan van NASCAR zoals we het vandaag de dag kennen. Door een gebrek aan vermaak in de arme dorpen werden in de jaren 40 voor het eerst officiële races georganiseerd die tegen betaling bezocht konden worden. Red Byron, die zijn auto een week voor de wedstrijd nog gebruikt had voor een illegale moonshine-run, werd de eerste winnaar van NASCAR in het jaar 1948. De vraag naar moonshine daalde en de koeriers hadden nu een nieuwe legale uitlaatklep gevonden voor hun passie voor snelheid en opgevoerde auto’s. De V8 motoren werden voorzien van turbo’s en superchargers. De zogenaamde whiskycars werden zo ver opgevoerd dat de organisatie achter NASCAR besloot de regels aan te scherpen. Het doel van NASCAR was namelijk om met standaard auto’s te racen, dezelfde auto’s als waar de bezoekers mee naar de race waren gekomen. Zonder illegaal gestookte whisky had NASCAR echter nooit bestaan.