Over moonshine, de drooglegging en NASCAR
De drooglegging
Het verhaal rond moonshining zien we tegenwoordig terug komen in allerlei documentaires, films, series en verhalen. Het begint allemaal bij de drooglegging van Amerika, de periode waarin een verbod werd ingesteld op de verkoop en consumptie van alcoholische dranken. De vraag naar drank bleef echter groot, waardoor er met name in de bossen van de zuidelijke staten illegale stokerijen opdoken. In deze zelfgebouwde hutten vond je de oude mannen met baarden en slechts een paar tanden in hun mond zoals we deze kennen uit de films. In deze hutjes bevonden zich ook enorme stapels glazen potten met drank en zelfgebouwde koperen ketels waarmee gestookt werd. De potten moonshine werden verstopt in snelle opgevoerde auto’s en door moonshine runners , jonge brutale drankrunners, vervoerd naar de dorpen en steden. De staat zette alles op alles om deze dappere jongens te pakken, maar de politieauto’s waren te traag om de jongens met hun sportieve rijstijl en opgevoerde motoren bij te kunnen houden.
Tijdens de drooglegging moest men echter meer moeite doen om te kunnen genieten van deze drank. De drooglegging zorgde voor de opkomst van zogenaamde speakeasies, geheime kroegen met verborgen deuren en wachtwoorden om binnen te kunnen komen. Mocht de politie binnenvallen was er altijd een geheime vluchtroute om iedereen door naar buiten te leiden.
De drank die in deze tijd gestookt werd is te beschrijven als een flinke trap onder je kont. De sfeer van illegaliteit en risico proef je terug in elke slok. Dit is precies de sfeer die Hillbillys Moonshine vandaag de dag terugbrengt. De kennis en ervaring van echte moonshiners, in samenwerking met stooktechnieken uit deze tijd zorgen voor de authentieke smaak van Hillbillys Moonshine. Net als vroeger wordt onze drank afgevuld in de bekende glazen potten, maar heeft het houten hutje in de bergen van de Verenigde Staten plaats gemaakt voor een verborgen locatie in een klein dorpje in Nederland. Hetzelfde gevoel, dezelfde smaakbeleving, maar tegenwoordig bezorgd tot aan je voordeur.